Ciasto na pierogi

Składniki:

- 2 i 1/2 szklanki z lekkim “czubem” mąki pszennej
- jajko
- 1/2 szklanki letniej wody
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- mąka do posypania stolnicy

Opis przygotowania:

Składniki ciasta wrzucamy do malaksera, włączamy na wysokie obroty. Po 2 minutach wyjmujemy doskonale wyrobione ciasto. Gotowe wykładamy na posypaną mąką stolnicę, dzielimy na 3 części - jedną przeznaczamy do rozwałkowania, pozostałe przykrywamy miseczką, by nie obeschły.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy zgrabne krążki, nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem, zlepiamy brzegi, karbujemy je palcami. Tak przygotowane pierogi rozkładamy na wyłożonej ściereczką tacy. Gdy są zrobione wszystkie, gotujemy, wrzucając na wrzącą, osoloną wodę. Od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy przez 5-6 minut (czas gotowania zależy od wielkości pierogów).

Źródło:
Ewa Aszkiewicz, Kuchnia polska. Wielka księga sprawdzonych przepisów, Poznań, s. 281.

Zobacz też inne przepisy kulinarne


Informacje